torsdag 10 maj 2012

En kvinnohatares relationer

Siri von Essen
År 1875 träffade August Strindberg Siri von Essens som då var olyckligt gift. Han bestämde sig för att vinna hennes hjärta och lurade henne att han inte kunde få barn. Siri blev dock snart gravid och bestämde sig för att lämna sin man som också hade haft en affär. År 1877 gifte sig paret och de fick tre barn tillsammans. Siri von Essen hade länge drömt om att bli skådespelare och detta möjliggjordes genom äktenskapet med Strindberg. År 1880 fick paret dottern Karin och året därpå får de Greta.

Strindberg får mycket kritik för sina verk som beskriver Sverige och dess samhälle och elit på ett elakt sätt och familjen bestämmer sig för att lämna landet. De rör sig runt i Europa och bor bl.a i Schweiz, Tyskland och Frankrike och även om dessa år blir stressiga och nedbrytande år för författaren blir de hans mest produktiva. År 1884 får Strindberg sonen Hans.

 När novellsamlingen Giftas kommer ut väcker den många blandade reaktioner. Strindberg blir åtalad för hädelse men samtidigt är han tidig med åsikter som att kvinnan ska ha rösträtt. Författaren blir illa berörd av att bli åtalad trots att han senare frikänns och han känner sig sviken och nedtrampad. Till och med av hans fru, Siri von Essen. När Giftas 2 kommer ut har Strindberg i många punkter bytt åsikt helt och han anser nu att kvinnorna är lata och odugliga. Detta leder till att han blir stämplad som kvinnohatare. År 1891 skiljer sig Siri von Essen och August Strindberg.

Frida Uhl
Frida Uhl eller Maria Friederike Uhl som hon egentligen hette och den 23 år äldre August Strindberg träffades år 1893 och gifte sig samma år. Året efter fick de dottern Kerstin och samma sommar reser Strindberg till Paris och han går in i en ny epok som man kallar för infernokrisen. Paret hade ekonomiska problem och trots att de försökte lappa ihop sitt äktenskap ledde det till skilsmässa 1897.

Harriet Bosse
Harriet Bosse föddes år 1878 i Oslo och var en norsk-svensk skådespelare och sångerska. Bosse och August Strindberg var gifta år 1901-1904 och de fick dottern Anne-Marie tillsammans.




Strindberg, August
Bild från: Brittanica, www.britannica.com/EBchecked/topic/569148/August-Strindberg

xoxo Strindberglover

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar