måndag 14 maj 2012

Reformförsök

Reformförsök är en av novellerna i Strindbergs novellsamling giftas 1. Novellen handlar om en kvinna och en man som gifter sig. De har båda samma tankar om att äktenskapet ska vara jämlikt, kvinnan ska inte vara hushållerska och leva på mannen! De har bestämt sig för att inte ha några barn och har separata sovrum med en ateljé emellan. Båda bidrar lika mycket till hushållskassan och allt är frid och fröjd. Men så kommer dagen då frun blir med barn iallafall och även om hennes man blir glad så blir hon ledsen. Hon tänker att nu är det slut på jämlikheten i den här familjen, hur ska hon kunna bidra om hon måste sköta barnet hela tiden? När barnet kommer glömmer hon dock sin oro och föräldrarna lever lyckligt som de alltid har gjort.

Strindberg beskriver en idyllisk(?) familj som lever ett modernt liv där föräldrarna är oberoende av varandra. På Strindbergs tid kanske man såg detta som ett modernt och lyckligt äktenskap men hur kul kan det vara egentligen att känna ett behov av att man måste dela allting exakt lika? Är det verkligen bra att man är så jämställd att man inte vill ha barn eftersom kvinnan då skulle få en annan roll än mannen. Jag tror kvinnor och män är olika för att det är meningen att de ska komplettera varandra, inte att var och än ska vara fulländade i sig självt. Även om Strindberg beskriver paret som harmoniskt och lyckligt går det hela nästan till överdrift ibland vilket gör att det känns som att han är ironisk och inte menar det han skriver. Det är nästan som att han egentligen vill säga att han är trött på feminister som säger att mannen och kvinnan ska vara absolut jämställda, och i sin novell vill belysa att det inte fungerar att könen ska vara jämlika alltid.

Det märks på språket i novellen att Strindberg var lycklig och hade ett lyckligt äktenskap. Hela novellsamlingen giftas 1 har en positiv syn på kvinnan och det kan förmodligen kopplas till att  Strindberg hade en trygg och bra relation med Siri von Essen. I giftas 2 som är en fortsättning på novellsamlingen har Strindberg dock helt bytt åsikt gällande kvinnor och skriver om att kvinnor är lata och dumma och duger inte för något vettigt.

1 kommentar:

  1. Hur fan ska man skriv ett referat av denna text. Den går ju fan knappt att läsa när den är skriven på ett sånt gammalt språk!

    SvaraRadera