onsdag 9 maj 2012

Strindberg - genombrott och motgångar

Efter studenten försörjde sig Strindberg genom att arbeta som förskollärare och journalist.  Han hade även en önskan att bli skådespelare så ett tag jobbade han på Kungliga Dramatiska Teatern som statist. Strindberg var även en tid på Kungliga Biblioteket i Stockholm där han jobbade som bibliotekarie. Under tiden utbildade han sig till läkare men studierna blev aldrig fullföljda så det blev aldrig någon läkarexamen för August Strindberg.

År 1870 återvände Strindberg till Uppsala och det var nu hans författarskap började. Året därpå uppmärksammades författartalangen och han fick ta emot ett stipendium av Kung Karl XV. År 1872 påbörjade Strindberg skrivandet på dramat ”Mäster Olof” men att få den publicerad visade sig vara svårare än vad han hade hoppats på. När dramat var färdigskrivet lämnade Strindberg in det till Dramaten men utan framgång. Han skickade även in den till Svenska akademin men det nappade inte där heller. Två år efter att han hade börjat skriva skådespelet omarbetade han det för att sedan göra ett nytt försök med att få det accepterat. Men nej. Teatrarna ville inte ta emot hans verk. Inte förrän år 1878, på tredje försöket då han omarbetat pjäsen ytterligare, godkändes den och blev publicerad.

Strindbergs riktiga genombrott blev istället år 1879 då hans roman Röda rummet kom ut. I Röda Rummet följer man Arvid Falk som är en ung filosofisk man som drömmer om frihet. Många av hans tankar, idéer och upplevelser kommer från Strindberg själv. Romanen blev ett slags startskott för naturalismen som blommade ut i Sverige på 80-talet. Naturalismen innebar att man skulle skriva allt så sanningsenligt och noga som möjligt.


xoxo Strindberglover

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar